WAAROM EEN AFSCHEIDS-FOTOGRAAF?

Ik ben Willem Jan de Bruin geboren in Soestdijk in 1962. Ben getrouwd en heb twee volwassen kinderen en ben inmiddels een hele trotse opa! Ik hou van reizen en zeilen.

Als jonge gast was ik al gefascineerd door het werken met een fotocamera. Het spelen met licht en de momenten pakken die je later wilde terugzien. Iedere foto of moment zorgt voor een herinnering voor later.

Vele jaren later liep deze hobby toch wel uit de hand en werd dit toch een serieuze job. Ik ben 21 jaar werkzaam geweest bij de publieke omroep als fotograaf en vormgever. Naast mijn full-time baan deed ik ook al wat freelance werk maar sinds 2021 ben ik fulltime freelancer geworden. Ik ben een all-round fotograaf. Ik miste soms de momenten waarbij ik mijn eigen persoon in kon leggen en mijn foto’s meerwaarde kon geven. Ik legde al de mooie momenten vast van een bruiloft of een jubileum maar nooit van een afscheid. Er was op dit gebied weerstand. Toch bleven de mensen in mijn omgeving zeggen dat ik juist hiervoor geschikt was. Toen kwam het moment dat ik door een familie werd gevraagd om het afscheid vast te leggen van een veel te vroeg gestorven jonge vrouw. Na enige aarzeling ben ik hierop ingegaan en sinds die dag zie ik de enorme waarde van afscheidsfotografie. Bijvoorbeeld voor de jonge kinderen die aanwezig waren zullen de momenten op den duur vervagen en nu hebben ze foto’s met eeuwigheidswaarde. Ik vond het een eer om dit te mogen vastleggen. 

Na dat moment ben ik een paar jaar later de opleiding ‘Bekwaam Afscheidsfotograaf’ gaan volgen. Inmiddels ben ik CumLaude geslaagd. Tijdens deze opleiding leerde ik over rouw en hoe een ieder dat anders ervaart en mee omgaat. Ook dat de dood bespreekbaar mag zijn en dat het laten vastleggen door een professioneel fotograaf meerwaarde geeft. 

Een herinnering voor het leven!

Willem Jan de Bruin profielfoto